Πως η Πλαστική Χειρουργική συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοεικόνας μας…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
01 Απριλίου 2021

"τὸ κάλλος παντὸς ἔλεγεν ἐπιστολίου συστατικώτερον".

Ο Αριστοτέλης έλεγε για την εξωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, ότι αποτελεί το σημαντικότερο προσόν, πολύ περισσότερο και από την καλύτερη συστατική επιστολή. Ανέκαθεν, η ομορφιά θεωρούταν φυσικό χάρισμα και οι άνθρωποι από την αρχαιότητα επιδίωκαν να την αποκτήσουν. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό για ένα αρμονικό σώμα, η περιποίηση της κώμης τους, η δερματοστιξία-tatoo, η χρήση φυσικών καλλυντικών ουσιών και χρωστικών αποτελούν τα πιο απλά παραδείγματα.

Η εξωτερική εμφάνιση καθώς και η αντίληψη για την ομορφιά, την ευεξία και την υγεία παίζουν τεράστιο ρόλο κυριαρχώντας στις πρώτες προτεραιότητες του σημερινού μέσου ανθρώπου. Η ομορφιά, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αγγίξει συναισθήματα όπως: αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση και αποδοχή. Ένα παιδί με «πεταχτά αυτιά» ή ένας έφηβος με υπερτροφία μαζικού αδένα ( γυναικομαστία) αντιλαμβάνονται ή αντιμετωπίζουν σκληρή και αυστηρή συμπεριφορά από τους συνομήλικους. Ο ρόλος λοιπόν του Πλαστικού Χειρουργού ξεπερνά τα επιφανειακά όρια μιας αισθητικής απλά βελτίωσης.

. Αναμφισβήτητα η εμφάνιση, παίζει καθοριστικό ρόλο σήμερα για τη διατήρηση της αυτοεκτίμησης εφόσον όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν το κοινωνικό τους προφίλ, μέσω της εμφάνισης τους, επιζητώντας να νιώθουν και να είναι υγιέστεροι. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις πρώτες σε συχνότητα επεμβάσεις στις ΗΠΑ είναι η αυξητική στήθους. Σε έρευνες, ειδικά οι νέες κοπέλες αναφέρουν πως μια τέτοια επέμβαση τους έδωσε ώθηση τόσο στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους, ακόμη και σε επαγγελματικές ευκαιρίες. Εν τέλει, το σώμα δεν προορίζεται να φυλακίζει τον ψυχισμό του ατόμου, απεναντίας πρέπει να συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων του.

H αίσθηση ότι μια όμορφη εικόνα μας, δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην επαγγελματική, κοινωνική και ερωτική ζωή, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Κανένας όμως δεν μπορεί να επιλέξει τα εκ γενετοίς εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η επιστήμη της Ιατρικής και πιο συγκεκριμένα ο κλάδος της Αισθητικής κι Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Στις μέρες μας η αύξηση του μέσου χρόνου ζωής, αλλά και της επαγγελματικής και ερωτικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες πλέον ηλικίες , έχει δημιουργήσει στο σύγχρονο άνθρωπο, την επιθυμία να παραμείνει νεότερος. Το botox, το υαλουρονικό, οι μεσοθεραπείες, εφαρμογές που είναι ανώδυνες, οικονομικές και γρήγορες, χαρακτηριστικά αναφέρονται ως “lunch break therapies”, κάτι που δείχνει πως αντιλαμβάνεται ο καθένας στο σύγχρονο τρόπο ζωής το χρόνο σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες του.

Στην προσπάθεια αυτή του ανθρώπου για «αιώνια» νεότητα και ομορφιά, συμβάλλει μαζί με την Γηριατρική , την φυσική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και η Πλαστική Χειρουργική.

Η Πλαστική χειρουργική (ετυμολογικά από το ρήμα «πλάθω») είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με την διόρθωση και αποκατάσταση στο φυσιολογικό της μορφής, στον άνθρωπο. Είναι η ιατρική ειδικότητα που θεραπεύει τις δυσμορφίες, είτε αυτές προέρχονται από συγγενείς ανωμαλίες , είτε τραυματισμό, είτε έγκαυμα, είτε από ελλείμματα μετά από χειρουργική εκτομή για καρκίνο, είτε επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας (aging). Η προσπάθεια της έγκειται στην επίτευξη της καλύτερης λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης. Η Πλαστική Χειρουργική είναι μια ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και προσφέρει νέες δυνατότητες. Για παράδειγμα, το λίπος που θεωρούνταν άχρηστο μετά από μια λιποαναρρόφηση, με τις σύγχρονες τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθεί (λιπομεταφορά) στο πρόσωπο, το στήθος, τους γλουτούς για βελτίωση του σχήματος και του όγκου.

Ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη οι νέες γυναίκες δε σταματούν να αναζητούν τη βελτίωση των αλλαγών που επήλθαν στο σώμα τους, με τις επεμβάσεις «mommy makeover» σε πρόσωπο, στήθος, κοιλιά.

Αντικείμενο της αισθητικής χειρουργικής, είναι: η αντιμετώπιση κάθε δυσμορφίας του προσώπου ενός ανθρώπου (μύτη, πεταχτά αυτιά, προγναθισμός, αλωπεκία (φαλάκρα), σπίλοι, ουλές, αιμαγγειώμματα, χαλάρωση – πτώση βλεφάρων και προσώπου), του μαστού (υποπλασία, μεγαλομαστία, , ανισομαστία, υπεράριθμος θηλή, εισολκή θηλής, πτώση μαστών), του κορμού (σπίλοι, χαλάρωση κοιλιάς, τοπική λιποδυστροφία κοιλιας), των γεννητικών οργάνων (μικροφαλία, υπερτροφία χειλέων αιδοίου), των άκρων (τοπικές λιποδυστροφίες βραχιόνων, γλουτών, μηρών, πτώση γλουτών), διόρθωση μετά από μαζική απώλεια σωματικού βάρους (μετά από βαριατρικές επεμβάσεις), αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή, body contouring,

Τα βοηθητικά εργαλεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Πλαστικός χειρουργός, είναι: η ατραυματική χειρουργική τεχνική, η μεταμόσχευση ιστών (δέρματος, λίπους, βλαστοκυττάρων, χόνδρου, τριχών, νεύρου, κλπ.), η μικροχειρουργική τεχνική για τη μεταφορά ελεύθερων κρημνών, η χρήση ενθεμάτων, η χρήση ενέσιμων υλικών στην κοσμητική ιατρική, η χρήση υποκατάστατων δέρματος, η χρήση των LASER, η χρήση φωτοδυναμικών θεραπειών, ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων, η ενδοσκοπική χειρουργική κ.α

Εν κατακλείδι, όλοι δικαιούμαστε να βλέπουμε στον καθρέπτη μας μια πιο αρμονική εικόνα από αυτή που μας προίκισε η φύση! Πάντα αναζητούμε το αρμονικό και όχι το τέλειο…