ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόση ώρα διαρκεί;

Αυτό εξαρτάται από την περιοχή του ενδιαφέροντος. Από λίγα λεπτά για το σαγόνι, μέχρι 20’-30’ για μεγαλύτερες περιοχές.

Η επιλογή του κατάλληλου σχήματος είναι καθαρά εξατομικευμένη, βάσει αναγκών του προσώπου. Η επιλογή από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, είτε πρόκειται για μια βαθιά ενυδάτωση του προσώπου, είτε για σύσφιξη, είτε αντιμετώπιση λεπτών ρυτίδων ή ακόμη και για περιπτώσεις μελάγχρωσης του δέρματος. Τα skin boosters από την άλλη καλύπτουν και μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα, καθώς μπορούν να εφαρμοστούν και σε νεότερα άτομα.

Σε όλες τις τεχνικές μεσοθεραπείας, η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση. Οι θεραπείες είναι ελάχιστα επεμβατικές, συχνά αποκαλούνται “lunch brake therapies”. Στην περίπτωση του microneedling, αμέσως μετά υπάρχει μια γενική ερυθρότητα στο δέρμα που υποχωρεί σημαντικά από την επόμενη μέρα, οπότε μπορεί να γίνει και χρήση μέηκ απ.

Στη θεραπεία με microneedling το βάθος των διαύλων που δημιουργούμε για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι ελεγχόμενο, που σημαίνει ότι ελεγχόμενος είναι και ο πόνος κατά την εφαρμογή. Βέβαια, σε περιπτώσεις ουλών ή ραγάδων για παράδειγμα αλλά και για καλύτερα αποτελέσματα διέγερσης στο πρόσωπο, χρειάζεται να είμαστε πιο επιθετικοί. Οπότε η προετοιμασία με ανασιθητική κρέμα είναι απαραίτητη για να είναι απόλυτα ανεκτή η διαδικασία.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένας ήπιος ερεθισμός της περιοχής με συνοδό ερυθρότητα, που υποχωρούν τις επόμενες ώρες. Υπάρχει η πιθανότητα για εμφάνιση εκχυμώσεων που μπορεί να κρατήσουν για μερικές μέρες, αλλά είανι εύκιλα διαχειρήσιμες με το μακιγιάζ. Τέλος, στην περίπτωση των COG νημάτων υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης παροδικού οιδήματος ή αιματώματος.

Τα νήματα βρίσκονται ενσωματωμένα σε πολύ λεπτές βελόνες ή στην περίπτωση των COG νημάτων σε ειδικές λεπτές κάνουλες, προκειμένου να είναι ατραυματική η εφαρμογή. Σχεδιάζεται η περιοχή που θέλουμε να ενισχύσουμε και είτε εισάγουμε τις βελόνες στο χόριο του δέρματος ή και βαθύτερα όταν χρησιμοποιούμε πιο ισχυρά νήματα. Η κατανομή τους στην περιοχή γίνεται σαν πλέγμα στην περίπτωση των απλών PDO νημάτων ή κατά μήκος μια περιοχής στα COG. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 20’ – 30’.

Η θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική, και γίνεται στο ιατρείο ,τηρώντας ασφαλώς όλους κανόνες ανισηψίας,όπως σε κάθε ενέσιμη θεραπεία.

Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν αναισθητική κρέμα από πριν, όπως ενδεχομένως σε άλλες ενέσιμες θεραπείες. Για τη χρήση των COG νημάτων χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού στο σημείο εισόδου τους στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα της λιπόλυσης είναι μόνιμα, από τη στιγμή που η διαδικασία επεμβαίνει στο λιποκύτταρο και το καταστρέφει. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν αυξομειώσεις βάρους στο μέλλον που μπορεί να μεταβάλλουν το αποτέλεσμα.

Μετά την θεραπεία υπάρχει ένα έντονο πρήξιμο στην περιοχή, το οποίο συνοδεύεται από ερυθρότητα και ευαισθησία. Η εικόνα αυτή μπορεί να παραμείνει για τις πρώτες ημέρες και σταδιακά υποχωρεί κάνοντας ορατά τα αποτελέσματα. Η χρήση της φωσφατιδυλοχολίνης μπορεί να συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες για το λόγο αυτό τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα για την ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνεδρία.

Η πρώτη έγκριση της βοτουλινικής τοξίνης, την δεκαετία του ΄90, ήταν για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, σπαστικότητας, ραιβόκρανου κτλ., ενώ η χρήση του στην αισθητική ιατρική είναι εγκεκριμένη επίσης και μάλιστα αρκετά αργότερα. Αποτελεί λοιπόν ένα μακροχρόνια δοκιμασμένο υλικό, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Όπως σε όλες τις ενέσιμες θεραπείες, υπάρχει μια ήπια ευαισθησία κατά την εφαρμογή και τους πολλαπλούς νυγμούς. Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας με αναισθητική κρέμα, οι θερσπείες λιπόλυσης λόγω της σύστασης των ουσιών, μπορεί να συνοδεύονται από ήπιο πόνο και αίσθημα τσουξίματος κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Το αίσθημα αυτό βέβαια υποχωρεί άμεσα.

Το PRP χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα στις περιπτώσεις διαταραχών της τριχοφυΐας, είτε αυτή είναι ανδρογενετική αλωπεκία, είτε σε παθολογικές καταστάσεις γυροειδούς αλωπεκίας θεραπευτικά. Η δράση του PRP στον θύλακα της τρίχας συμβάλλει στην ενδυνάμωσή του με αποτέλεσμα η τρίχα να είναι πιο δυνατή και να συνεχίζει το φυσιολογικό κύκλο της. θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίζουμε ότι το PRP είναι μια μέθοδος συντήρησης και ενίσχυσης της υφιστάμενης τριχοφυΐας. Περιοχές που οι τρίχες έχουν χαθεί δεν μπορεί να επανέλθουν με τη μέθοδο αυτή, όσο και αν ψευδώς και ανεύθυνα προβάλλεται κάτι τέτοιο.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα αναφέρουν τη διενέργεια 3 συνεδριών με μεσοδιάστημα ενός μηνός για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Από εκεί και πέρα μια συνεδρία συντήρησης προτείνεται ανά 6 μήνες ή και συνδυασμός PRP με άλλες θεραπείες (Dermapen, laser)

Το πλάσμα προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μετά από συγκεκριμμένη διαδικασία. Είναι δηλαδή μια αυτόλογη θεραπεία, εννοώντας ότι δεν χρησιμοποιούνται ξένα υλικά ή χημικές ουσίες. Αυτό κάνει τη θεραπεία απόλυτα ασφαλή, χωρίς πιθανότητα αλληλεπιδράσεων , αλλεργικών αντιδράσεων ή ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η εμφάνιση λεπτών γραμμών ή ρυτίδων έκφρασης διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν σχετίζονται άμεσα με την ηλικία όσο με την ελαστικότητα και την ποιότητα του δέρματος. Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για αναζωογόνηση των χαρακτηριστικών του προσώπου μπορεί να γίνει και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Με το Botox σταματά η συνεχής ρυτίδωση του δέρματος που γίνεται καθημερινά με τις εκφράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου οι ρυτίδες αυτές να είναι λιγότερο έντονες απ’ ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε η δράση της τοξίνης. Υπ’ αυτή την έννοια, το Botox στη μακροχρόνια χρήση του συντηρεί ένα πρόσωπο και καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το Botox προκαλεί μια παροδική παράλυση των μυών, οι οποίοι επιστρέφουν στη ίδια, φυσιολογική τους κινητικότητα με το πέρας της δράσης της τοξίνης. Είναι φυσιολογικό όταν συνηθίζουμε σε μια βελτιωμένη εικόνα του προσώπου, η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση να φαίνεται πολύ διαφορετική.

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης προϋποθέτει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και όταν γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, είναι απόλυτα ασφαλές ως προς τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε. Η δράση του δεν είναι μόνιμη, διαρκεί κάποιους μήνες, οπότε το πρόσωπο επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από αυτό το διάστημα. Ακόμη και τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρονται (ασυμμετρίες ή βλεφαρόσπασμος) είναι εντελώς παροδικά ή και μπορούν άμεσα να διορθωθούν.

Η δράση του Botox σχετίζεται με την δύναμη και την κινητικότητα των μυών του προσώπου που διαφέρει στον καθένα. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στη διάρκεια δράσης του από άτομο σε άτομο και είναι από 4 έως 6 μήνες.