ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΟΥ | ΜΑΣΤΟΠΗΞΙΑ (BREAST LIFT)

Η ανόρθωση μαστών ή μαστοπηξία είναι μια επέμβαση σχεδιασμένη να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των γυναικών που βιώνουν αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος και τη σφριγηλότητα του στήθους τους.

Η κύηση, ο θηλασμός, οι αυξομειώσεις βάρους αλλά και η πάροδος του χρόνου με την συνοδό χαλάρωση του δέρματος συμβάλλουν στο να εμφανίζεται το στήθος πτωτικό, η ελαστικότητα του δέρματος να χάνεται, η θηλή να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν σχέση αποκλειστικά με το μέγεθος του στήθους, καθώς και ένα μικρό στήθος μπορεί να είναι πτωτικό και με εικόνα αδειάσματος του άνω πόλου του.

Με την μαστοπηξία επιτυγχάνεται η αναδιαμόρφωση του σχήματος του μαστού, καθώς αφαιρείται περίσσεια δέρματος και η θηλή μπορεί να μετακινηθεί σε υψηλότερη θέση ή  το μέγεθος της να μειωθεί. Όταν ο μαστός είναι πολύ μικρός ή έχει χάσει τον όγκο του (συνήθως μετά την εγκυμοσύνη), η ανόρθωση του μαστού συνδυάζεται και με αύξηση του όγκου του με χρήση ενθεμάτων.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η ανόρθωση των μαστών πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός  και η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Σε μικρού βαθμού ανόρθωση η τομή μπορεί να περιορίζεται μόνο γύρω από τη θηλαία άλω, ενώ σε μεγαλύτερου βαθμού πτώση συμπληρώνεται και με μία κάθετη τομή μέχρι την υπομάστιο αύλακα. Όταν η πτώση του μαστού είναι σημαντική ή και το μέγεθος του μαστού είναι μεγάλο η τομή μπορεί να επεκταθεί και οριζοντίως κατά μήκος της υπομαστίου αύλακος. Το σύμπλεγμα θηλής και θηλαίας άλω ανυψώνεται σε νέα υψηλότερη θέση. Με την επέμβαση δεν αφαιρείται παρέγχυμα από το μαστό, αλλά ανακατανέμεται ο υπάρχον όγκος του σε πιο σφιχτή και νεανική θήκη δέρματος που δημιουργείται. Για το λόγο όταν ο υπάρχον όγκος δεν είναι αρκετός (μικρός μαστός, αλλά ατροφικός και άδειος στο άνω μέρος), η ανόρθωση μαστού συμπληρώνεται με χρήση ενθέματος για επίτευξη προβολής και «γεμάτου» περιγράμματος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μετά την ανόρθωση το στήθος θα είναι μικρότερο;

Με την επέμβαση δεν αφαιρείται όγκος από τον μαστό, όπως σε μία μειωτική στήθους. Αφαιρείται μόνο περίσσεια χαλαρού δέρματος και δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο νέο περίγραμμα και σχήμα. Ο υπάρχον όγκος ανακατανέμεται, ώστε η θηλή και ο κύριος όγκος του παρεγχύματος να βρεθούν πιο ψηλά. Παρόλα αυτά ο μαστός μετά από μία ανόρθωση φαίνεται ότι είναι μικρότερος. Η χρήση ενθέματος για επιπλέον αύξηση του υπάρχοντος όγκου, όπου χρειάζεται, μπορεί να γίνει συνδυαστικά με μία μαστοπηξία.

Η επέμβαση απαιτεί συνήθως μίας ημέρας νοσηλεία, και μετά η γυναίκα αποχωρεί με ειδικό στηθόδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες. Πόνος και ευαισθησία αναμένονται για τις πρώτες 1-2 ημέρες, πολύ ηπιότερες από άλλες επεμβάσεις στο μαστό και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται παυσίπονη αγωγή. Μετά τις 10 ημέρες γίνεται σταδιακά η επάνοδος στην καθημερινότητα, αλλά αποφεύγεται για τον πρώτο μήνα άθληση και έντονη σωματική δραστηριότητα. Οι ραφές επουλώνονται στις 2 εβδομάδες, αν και η τελική τους όψη συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τους επόμενους 6 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό, από την επόμενη κιόλας μέρα. Στην αρχή υπάρχει οίδημα, αλλά όσο υποχωρεί στις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται η τελική μορφή του στήθους ως προς το μέγεθος άλλα και το σχήμα και το περίγραμμα. Το στήθος είναι πιο σφιχτό και νεανικό από την αρχή, αλλά η τελική του υφή και φυσικότητα συνεχίζεται να βελτιώνεται στου επόμενους μήνες. Οι ουλές σε μια ανόρθωση στήθους δεν είναι μικρές, στην αρχή είναι αρκετά εμφανείς. Με τον καιρό και τη σωστή περιποίηση, γίνονται εντελώς αχνές, και ειδικά η οριζόντια και γύρω από τη θηλή, ελάχιστα αντιληπτές. Τα αποτελέσματα διαρκούν για πολλά χρόνια, αν και αλλαγές στο στήθος δε σταματούν να συμβαίνουν λόγω ηλικίας ή λόγω βαρύτητας. Η διατήρηση σταθερού βάρους και υγιεινού τρόπου ζωής είναι σίγουρο ότι βοηθούν στη διατήρηση ενός καλού αποτελέσματος για πολύ περισσότερο.

Η μαστοπηξία είναι μια ασφαλής επέμβαση, όπως πρέπει και σε κάθε αισθητική επέμβαση στην οποία υποβάλλονται κατά κανόνα υγιή άτομα. Όπως σε κάθε χειρουργική πράξη μπορεί να υπάρξουν άμεσες επιπλοκές, όπως αιμάτωμα, φλεγμονή, θρόμβωση, διαταραχές στην επούλωση και σπάνια νέκρωση δέρματος ή θηλής. Οι απώτερες επιπλοκές σχετίζονται με ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών ή της θέσης της θηλής, προσωρινές διαταραχές στην αισθητικότητα, υπερτροφικές ουλές. Σε πιθανή μελλοντική εγκυμοσύνη υπάρχει πιθανότητα διαταραχής του φυσιολογικού θηλασμού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι δυνατόν να αλλάξει στο μέλλον και να χρειαστεί κάποια συμπληρωματική παρέμβαση Η θέση του Πλαστικού σε κάθε περίπτωση είναι να προλαμβάνει ή να αντιμετωπίζει επιτυχώς κάθε σύμβαμα και να ενημερώνει πλήρως το ασθενή.

Εξαρτάται από το βαθμό πτώσης του στήθους και πριν από μια εγκυμοσύνη, ο οποίος θα καθορίσει και το timing μιας τέτοιας επέμβασης. Γυναίκες με ήδη πτωτικό ή άδειο μαστό προτιμούν να προχωρήσουν σε μια βελτίωση χωρίς να αποκλείουν μια εγκυμοσύνη στο μέλλον. Τα καλύτερα και πιο διαρκή αποτελέσματα σίγουρα επιτυγχάνονται όταν οι μελλοντικές αλλαγές (κύηση, αυξομείωση βάρους) είναι οι λιγότερες δυνατές.

Με την ανόρθωση μαστού παρεμβαίνουμε ελάχιστα έως καθόλου στο μαζικό αδένα. Επομένως, δεν επηρεάζεται η φυσιολογική του συμπεριφορά ούτε όμως μια πιθανή εξέλιξη κακοήθειας στο μέλλον σχετίζεται με την επέμβαση αυτή. Σημαντικό επίσης είναι να ξέρουμε ότι, δεν επηρεάζεται ο προληπτικός έλεγχος που κάθε γυναίκα συνεχίζει να κάνει, ή δεν αποκρύπτεται τυχόν εμφάνιση κακοήθειας – κάτι που θα επιβάρυνε την πρόγνωση.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;