ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Με την κοιλιοπλαστική επιτυγχάνεται η διαμόρφωση του πρόσθιου κοιλακού τοιχώματος όταν αυτό παρουσιάζει χαλάρωση ή περίσσεια δέρματος με ή χωρίς συνοδό περίσσειας λίπους.

Υποψηφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άτομα μετά από μαζική απώλλεια βάρους, άτομα με περίσσεια εντοπισμένου λίπους και δέρματος λόγω αυξομειώσεων σωματικού βάρους, γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη στις οποίες έχει επέλθει και χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, άνδρες και γυναικες με σταθερό βάρος που αναζητούν μια πιο επίπεδη και σφιχτή κοιλιά παρόλο που ακολουθούν ισορροπημενη διατροφή και γυμνάζουν την περιοχή.

Στην τελευταία περίπτωση, η περίσσεια δέρματος μπορεί να είναι μικρή οπότε εφαρμόζεται η μίνι κοιλιοπλαστική, με μικρότερες τομές και γενικά ηπιότερη και πιο γρήγορη ανάρρωση. Οι ασθενείς αυτοί, με μικρή περίσσεια λίπους, ωφελούνται και με τη βοήθεια λιποαναρρόφησης στην περιοχή για επίτευξη ομαλού περιγράμματος (λιπογλυπτική).

Σε γενικές γραμμές η κοιλιοπλαστική συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις εκτός της λιποαναρρόφησης, όπως βραχιονοπλαστική ή μηροπλαστικη, ενώ στις γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη εκτός από την επιπλέον σύσφιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων συνδυάζεται με ανόρθωση στήθους, αυξητική ή μειωτική (mommy makeover).

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η κοιλιοπλαστική διενεργείται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική και διαρκεί 3-3,5 ώρες. Στην κλασσική επέμβαση γίνεται επιμήκης τομή στο υπογάστριο σχεδιασμένη αρκετά χαμηλά ώστε να καλύπτεται μετεγχειρητικά από το εσώρουχο ή το μαγιό. Κυκλοτερής τομή γίνεται και γύρω από τον ομφαλό, ο οποίος διατηρείται και επανατοποθετείται στη νέα του θέση στο τέλος της επέμβασης. Ένα ατρακτοειδές τμήμα δερματολιπώδους ιστού αφαιρείται βάσει του προεγχειρητικού σχεδιασμού, ενώ η ενίσχυση/σύσφιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων, γίνεται με τη συρραφή της θήκης των ορθών κοιλιακών στη μέση γραμμή.

Σε περιπτώσεις σημαντικής παχυσαρκίας ή σοβαρής χαλάρωσης του δέρματος, μπορεί να χρειαστεί επιπρόσθετα και κάθετη τομή κατά μήκος της μέσης γραμμής απ’όπου αφαιρείται επιπλέον ιστός (fleur-de-lis κοιλιοπλαστική).

Λιποαναρρόφηση, συμπληρωματικά, διενεργείται σε ειδικές περιπτώσεις για αφαίρεση περίσσειας λίπους από την περιοχή οσφύος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι επώδυνη μια επέμβαση κοιλιοπλαστικής;

Η κοιλιοπλαστική είναι αντικειμενικά μία επέμβαση με εκτεταμμένους χειρισμούς, υπό αυτή την έννοια ο μετεγχειρητικός πόνος δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμος με μικρότερης εμβέλειας επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής. Ειδικότερα όταν διορθώνεται και η διάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, τις πρώτες εβδομάδες ο/η ασθενής χρειαζέται να φορά μία ζώνη κοιλίας και να περιορίζει τις κινήσεις του. Ο έλεγχος του πόνου παρόλα αυτά είναι πλήρης για τις πρώτες μέρες με παυσίπονα και βάσει σύγχρονων απόψεων αναλγησίας.
Όπως σε κάθε αισθητική επέμβαση, έτσι και στην κοιλιοπλαστική ακολουθούνται όλοι οι κανόνες και οι περιορισμοί που να την κάνουν μια ασφαλή επέμβαση, δεδομένου ότι έχουμε να διαχειριστούμε υγιή κατά βάση άτομα. Επιπλοκές υπάρχουν, όπως επίσης και παράγοντες που τις ελαχιστοποιούν. Οι κυριότερες είναι φλεγμονή του τραύματος, συλλογή υγρού(σέρωμα) ή αιμάτωμα, νέκρωση του δέρματος κατά μήκος της τομής, διαταραχές της αισθητικότητας που είναι όμως παροδικές. Πιο σοβαρές – αλλά και σπανιότερες- είναι η εν τω βάθει θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Η προσεκτική επιλογή του ασθενούς, η διακοπή του καπνίσματος, καλός προεγχειρητικός σχεδιασμός, και μέτρα προφύλαξης κατά της φλεβοθρόμβωσης ελαχιστοποιούν αυτές τις επιπλοκές.
Ναι είναι η απάντηση, σε ασθενείς με καλή ποιότητα δέρματος και εντοπισμένη λιποδυστροφία μπορεί να μη χρειαστεί εκτομή ιστού. Συνήθως πρόκειται για νεότερους ασθενείς, χωρίς χαλάρωση και μικρή ως καθόλου διάσταση των μυικών ομάδων της κοιλιάς.
Η μίνι κοιλιοπλαστική γίνεται με μία τομή στην ίδια περιοχή με την κλασσική κοιλιοπλαστική, αλλά αρκετά μικρότερη. Ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις με περίσσεια λίπους και δέρματος μόνο στην περιοχή κάτωθεν του ομφαλού. Επίσης σε συνδυασμό με μια λιποαναρρόφηση που αφαιρεί το λίπος, για την αφαίρεση μικρής περίσσειας δέρματος. Η κύρια διαφορά με την κοιλιοπλαστική είναι ότι ο ομφαλός παραμένει στη θέση του και απλώς τραβιέται ελαφρώς προς τα κάτω μετά την εκτομή του δέρματος.

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι 10-15 ημέρες, οπότε και μπορεί κανείς να επιστρέψει στη δουλειά του και στην καθημερινή του δραστηριότητα. Έντονη σωματική δραστηριότητα και γυμναστική, ωστόσο, αποφεύγονται για τις 4-6 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται μετά τους 3 μήνες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;