ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

Γυναίκες με πολύ μεγάλο και πτωτικό στήθος μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία ιατρικών προβλημάτων, που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος – από πόνο στη μέση και τον αυχένα, ερεθισμό του δέρματος, μέχρι σκελετικές ανωμαλίες και αναπνευστικά προβλήματα. Οι τιράντες του σουτιέν μπορεί να κάνουν σημάδια στους ώμους. Τέλος, το συνηθέστερο είναι, ότι ένα μεγάλο στήθος μπορεί να κάνει τη γυναίκα ή ακόμη και μια εικοσάχρονη κοπέλα να νιώθει άσχημα ή και άβολα περιορίζοντας τη δραστηριότητά της. Η μειωτική μαστού είναι μία επέμβαση που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτές τις γυναίκες. Αφαιρείται λίπος, μαζικός αδένας και δέρμα από το μαστό, και το στήθος γίνεται μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο σφιχτό. Μπορεί επίσης να μειωθεί και το μέγεθος της θηλαίας άλω (του σκούρου δηλαδή δέρματος γύρω από τη θηλή). Σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα μικρότερο στήθος άλλα πιο όμορφο και σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Ο προσεκτικός και εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός αποτελεί το κλειδί για μια επιτυχημένη επέμβαση. Οι τεχνικές ποικίλουν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται μια τομή «άγκυρα», η οποία ξεκινάει γύρω από τη θηλαία άλω, συνεχίζει κάθετα μέχρι την υπομάστιο πτυχή όπου και συναντά μια οριζόντιο τομή επί της υπομαστίου. Οι τομές ακολουθούν τις φυσικές γραμμές του μαστού για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να αποφευχθεί η οριζόντια τομή. Αφαιρείται η περίσσεια λίπους μαζί με μαζικό αδένα και δέρμα, και η θηλή (που ανάλογα με το αρχικό της μέγεθος, μπορεί να μειωθεί και αυτή) μετακινείται στη νέα της πιο ανυψωμένη θέση. Το εναπομείναν δέρμα του μαστού διαμορφώνει το νέο περίγραμμα και σχήμα του.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή αμέσως και η αλλαγή στην εμφάνιση εντυπωσιακή. Το μεγάλο και κρεμαστό στήθος έχει δώσει τη θέση του σε ένα στήθος ελαφρύτερο με ιδανικότερες αναλογίες και συμμετρία με το υπόλοιπο σώμα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Οποτεδήποτε μετά την ηλικία των 18 ετών, που και το στήθος έχει αναπτυχθεί πλήρως, θεωρείται από τους περισσότερους Χειρουργούς ένα κατάλληλο χρονικό σημείο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μεγαλομαστίας, η επέμβαση είναι ασφαλής και σε μικρότερες ηλικίες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λόγοι είναι πρωτίστως για την ανακούφιση, παρά αισθητικοί.

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που θέλουν όσο δυνατό μικρότερο το στήθος τους ή άλλες που προτιμούν απλά να είναι συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα. Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι και οι δυνατότητες συζητούνται διεξοδικά πριν την επέμβαση. Επιπλέον, υπάρχουν και περιορισμοί στο πόσο μπορεί να μικρύνει ένα στήθος, χωρίς να αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών. Σε γενικές γραμμές ένα στήθος μπορεί να μικρύνει 1-2 νούμερα στο μέγεθος το στηθόδεσμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι εξίσου σημαντικό είναι και το τελικό σχήμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Η μειωτική μαστού είναι μια ασφαλής επέμβαση, όπως πρέπει και σε κάθε αισθητική επέμβαση στην οποία υποβάλλονται κατά κανόνα υγιή άτομα. Όπως σε κάθε χειρουργική πράξη μπορεί να υπάρξουν άμεσες επιπλοκές, όπως αιμάτωμα, φλεγμονή, θρόμβωση, διαταραχές στην επούλωση και σπάνια νέκρωση δέρματος ή θηλής. Οι απώτερες επιπλοκές σχετίζονται με ασυμμετρία στο μέγεθος των μαστών ή της θέσης της θηλής, προσωρινές διαταραχές στην αισθητικότητα, υπερτροφικές ουλές. Η θέση του Πλαστικού σε κάθε περίπτωση είναι να προλαμβάνει ή να αντιμετωπίζει επιτυχώς κάθε σύμβαμα.

Η επέμβαση απαιτεί συνήθως μίας ημέρας νοσηλεία, και μετά η γυναίκα αποχωρεί με ειδικό στηθόδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες. Πόνος και ευαισθησία αναμένονται για τις πρώτες 2-3 ημέρες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται παυσίπονη αγωγή. Μετά τις 10 ημέρες γίνεται σταδιακά η επάνοδος στην καθημερινότητα, αλλά αποφεύγεται για τον πρώτο μήνα άθληση και έντονη σωματική δραστηριότητα. Οι ραφές επουλώνονται στις 2 εβδομάδες, αν και η τελική τους όψη συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και τους επόμενους 6 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό, από την επόμενη κιόλας μέρα. Στην αρχή υπάρχει οίδημα, αλλά όσο υποχωρεί στις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται η τελική μορφή του στήθους ως προς το μέγεθος άλλα και το σχήμα και το περίγραμμα. Το στήθος είναι πιο σφιχτό, η αίσθηση της απαλλαγής από ένα βάρος είναι εντυπωσιακή. Οι ουλές σε μια μειωτική στήθους δεν είναι μικρές, στην αρχή είναι αρκετά εμφανείς. Με τον καιρό και τη σωστή περιποίηση, γίνονται εντελώς αχνές, και ειδικά η οριζόντια και γύρω από τη θηλή, ελάχιστα αντιληπτές.Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι το στήθος στα χρόνια που περνούν δεν μπορεί να αλλάζει είτε λόγω εγκυμοσύνης, είτε αυξομείωσης βάρους, είτε εντέλει λόγω της χαλάρωσης από μια ηλικία και μετά.

Το μέγεθος και το σχήμα του μαστού αλλάζουν κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η μειωτική μαστού μπορεί να μειώσει την δυνατότητα για θηλασμό. Τέτοια είδους ερωτήματα κάνουν ακόμη πιο σημαντική την σοβαρή ενημέρωση από τον Πλαστικό Χειρουργό πριν την απόφαση για την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θεωρείται απαγορευτική μια τέτοια επέμβαση σε νέες κοπέλες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;