ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Ως αφεστώτα ώτα (κοινώς «πεταχτά αυτιά»), εννοούμε την κατάσταση όπου το πτερύγιο του ωτός εξέχει υπερβολικά από το πλάγιο μέρος της κεφαλής. Φυσιολογικά η γωνία που σχηματίζει το αυτί με το κρανίο είναι 21 – 25 μοίρες. Όταν αυτή είναι μεγαλύτερη, το πτερύγιο προβάλλει όταν βλέπουμε κάποιον από μπροστά ή από το πίσω μέρος. Η φυσιολογική εικόνα σε ένα αυτί σχετίζεται τόσο με ανατομικά χαρακτηριστικά (ανθέλικα, κόγχη, γωνία μεταξύ κόγχης και σκάφης), όσο και με το μέγεθος του πτερυγίου ή και του λοβίου ωτός.

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που στόχο έχει να επαναφέρει τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του αυτιού σε μια ισορροπία μεταξύ τους, να αποκαταστήσει τη συμμετρία μεταξύ των δύο αυτιών και τη θέση του αυτιού σε σχέση με το υπόλοιπο κρανίο. Τα «πεταχτά αυτιά» είναι μια συγγενής ανωμαλία που προβληματίζει όλες τις ηλικίες, είτε μικρά παιδιά που δέχονται πειράγματα από συνομήλικους, είτε ενήλικες που δεσμεύονται με συγκεκριμένο μήκος μαλλιών εν είδη καμουφλάζ.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;

Σε ηλικία 3-5 ετών το πτερύγιο έχει αναπτυχθεί στο 85% της μορφής του ενήλικα. Από την ηλικία αυτή και μετά είναι δυνατή η διενέργεια της επέμβασης ή πρακτικά πριν την κομβική ηλικία των 6 ετών που το παιδί εντάσσεται στο σχολικό περιβάλλον.
Η επέμβαση διενεργείται υπό τοπική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική και διαρκεί 1-2 ώρες. Αρχικά γίνεται μια τομή στο πίσω μέρος του αυτιού με συναφάιρεση λεπτής λωρίδας δέρματος. Ανάλογα με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό,γίνεται η αναδιαμόρφωση του χόνδρινου τμήματος είτε λεπταίνοντας το χόνδρο για να μπορέσει να αποκτήσει κυρτότητα και ελαστικότητα ( anterior scoring τεχνική), είτε αφαιρώντας κάποια τμήματα του χόνδρου. Στο τέλος της επέμβασης εφαρμόζεται πιεστική επίδεση στα δύο αυτιά ( σαν κορδέλα μαλλιών), ώστε να παραμείνουν στη θέση τους κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του αμέσως μετά την επέμβαση.
Συνήθως υπάρχει ελάχιστος πόνος (και απόλυτα ελεγχόμενος με απλά παυσίπονα), μετά την επέμβαση και καθόλου μελανιές στο πρόσωπο. Σε διάστημα 7-10 ημερών υποχωρεί και το οίδημα της περιοχής, αν και η ευαισθησία στο αυτί παραμένει για περισσότερο, 2-3 εβδομάδες. Η πιεστική επίδεση αφαιρείται την 7η ημέρα. Συχνά αναφέρεται υπαισθησία («μούδιασμα»)του αυτιού για κάποιο χρονικό δάιστημα η οποία όμως υποχωρεί και αυτή σταδιακά. Αυτή η υπαισθησία είναι καιο λόγος που γενικά η επέμβαση είναι πρακτικά ανώδυνη και έτσι γίνεται ανεκτή μετεγχειρητικά και στα μικρά παιδιά.
Όταν αφαιρεθεί η πιεστική επίδεση το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό. Ωστόσο το οίδημα υποχωρεί ττις επόμενες εβδομάδες, χρόνος στον οποίο το αυτί αποκτά τη φυσιολογική του εμφάνιση και αίσθηση.
Με την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα και οδηγίες, η επέμβαση θεωρείται απόλυτα ασφαλής και με άριστα αποτελέσματα. Πιθανές επιπλοκές είναι η αντίδραση στην τοπική αναισθησία, αιμορραγία ή αιμάτωμα, φλεγμονή, υπερτροφική ουλή. Πιθανόν ασυμμετρια μπορέι να υπάρξει. Γενικότερα η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς από την πλευρά του Ιατρού είναι στενή, ώστε να ελαχιστοποιούνται τέτοιες καταστάσεις.

Το λοβίο του ωτός μπορεί επίσης να διορθωθεί, σε περιπτώσεις πουαισθητικά δεν είναι αποδεκτό λόγω μεγέθους του ή χαλαρότητας. Επίσης το λοβίο μπορέι να σκιστεί από υπερβολικό τράβηγμα ή ατυχηματικά από σκουλαρίκι. Στις περιπτώσεις αυτές αποκαθίσταται χειρουργικά και το άτομο μπορεί να ξαναφορέσει σκουλαρίκι.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;