ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ LIFTING

Το μετωπιαίο λίφτιγκ, συχνά αναφέρεται και ως λίφτιγκ φρυδιών, έχει ως στόχο να μειώσει τις οριζόντιες ρυτίδες που αναπτύσσονται στο μέτωπο, να βελτιώσει τις κάθετες ρυτίδες του μεσοφρύου, να ανυψώσει το φρύδι όταν παρουσιάζεται πτωτικό ή δημιουργεί το αίσθημα βάρους στο άνω βλέφαρο, εν τέλει, να επαναφέρει τα φρύδια σε μια πιο νεανική θέση.

Με την πάροδο των χρόνων, οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου αρχίζουν και εγκαθίστανται και οι κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο –ανάμεσα στα φρύδια- κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο άγριο ή σοβαρό. Η χαλάρωση του δέρματος που κάνει το φρύδι πτωτικό συμβάλλει στην κουρασμένη όψη.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές, η κλασσική επέμβαση γίνεται μέσω μιας τομής στο  πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής (στεφανιαία τομή). Το δέρμα του μετώπου ανυψώνεται, μαζί με χειρισμούς και στους υποκείμενους μύες. Τελικά ράβεται στην πιο ανυψωμένη θέση του με απορροφήσιμα ράμματα και με την ουλή να βρίσκεται  κρυμμένη μέσα στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στις επόμενες εβδομάδες, καθώς το οίδημα και τυχόν μελανιές υποχωρούν σταδιακά, με ηπιότερο το δέρμα του μετώπου και πιο ξεκούραστη εμφάνιση.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τα ενέσιμα υλικά (botox, υαλουρονικό οξύ) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για την περιοχή του μετώπου;

Τόσο το botox, όσο και συνδυαστικά τα fillers, αποτελούν το gold standard για την αντιμετώπιση της ρυτίδωσης του μετώπου και του μεσοφρύου και την ανανέωση των φρυδιών. Η κύρια ένδειξη είναι για τις δυναμικές ρυτίδες έκφρασης και την βελτίωση των λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι αποτελούν εύκολες, γρήγορες και χωρίς χρόνο ανάρρωσης θεραπείες. Η διάρκειά τους βέβαια και η αποτελεσματικότητά τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αποτελέσματα μιας χειρουργικής επέμβασης. Επιπλέον, σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα ή υψηλές απαιτήσεις δεν αρκούν από μόνες τους.

Αποτελεί μία εναλλακτική τεχνική της επέμβασης, η οποία διενεργείται με τη βοήθεια ενδοσκοπίου (λεπτός σωλήνας με κάμερα) και ειδικών εργαλείων. Οι τομές είναι πολύ μικρές και κρυμμένες μέσα στο τριχωτό, και οι χειρισμοί είναι πιο λεπτοί σε σχέση με την κλασσική μέθοδο. Βέβαια η κλασσική μέθοδος υπερτερεί στο ότι προσφέρει άμεση και καλύτερη πρόσβαση. Ο χρόνος επούλωσης και ανάρρωσης μπορεί να είναι μικρότερος. Παρόλα αυτά, είναι μία μέθοδος με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης.

Ήδη από την ίδια ή την επόμενη μέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με πιεστική επίδεση για περιορισμό των εκχυμώσεων. Για τις πρώτες ημέρες αποφεύγονται οι έντονες κινήσεις, ενώ ο πόνος είναι διαχειρήσιμος με ήπια παυσίπονα. Η επούλωση ολοκληρώνεται στις 2 εβδομάδες, χρόνος κατά τον οποίο μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην εργασία και την καθημερινότητά του. Παρόλα αυτά ήπιο οίδημα παραμένει και υποχωρεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα του μετωπιαίου λιφτ είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Με τον καιρό, καθώς υποχωρεί το μετεγχειρητικό οίδημα και η επούλωση συνεχίζεται, η ανανέωση της εμφάνισης είναι αισθητή και ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Καμία επέμβαση δεν προσφέρει εγγύηση εφόρου ζωής, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν για 5-10 χρόνια.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;