ΜΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (THIGH LIFT)

Με τη μηροπλαστική ή λίφτιγκ μηρών, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, βελτιώνεται η εμφάνιση των μηρών και ειδικότερα της έσω επιφάνειάς τους, όταν παρουσιάζουν περίσσεια ή χαλάρωση του δέρματος. Επιπρόσθετα, αφαιρείται όπου χρειάζεται και η περίσσεια όγκου, λόγω εναπόθεσης λίπους στην περιοχή αυτή.

Υποψήφιοι για μια τέτοια επέμβαση είναι άνδρες και γυναίκες μετά από μαζική απώλεια βάρους, όπου το δέρμα παραμένει πλεονάζον και χαλαρό. Επίσης μετά από εγκυμοσύνη οι γυναίκες εκτός των άλλων αλλαγών στο σώμα τους διακρίνουν και αλλαγές στην σφριγηλότητα των μηρών ή και στην περιοχή του γόνατος. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να απασχολούν και γυμνασμένα ή φυσιολογικού βάρους άτομα.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία ή και μέθη σε ήπιες περιπτώσεις σε οργανωμένη κλινική. Στόχος της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί περίσσεια δέρματος  ή και συνοδό λίπος (στη δεύτερη περίπτωση μπορεί επικουρικά να γίνει αρχικά και λιποαναρρόφηση). Η τομή λοιπόν που επιλέγεται είναι λοξή οριζόντια κατά μήκος της μηροβουβωνικής πτυχής. Το δέρμα της περιοχής ανασηκώνεται, αφαιρείται η περίσσεια και  συρράβεται στη νέα ανορθωμένη θέση. Όταν η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη και αφορά συνολικά όλη την επιφάνεια του μηρού, η τομή επεκτείνεται κάθετα  και στην έσω επιφάνεια του μηρού μέχρι την περιοχή του γόνατος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι ουλές σε μια τέτοια επέμβαση είναι μεγάλες;

Η τομή για την αφαίρεση δέρματος εκτείνεται κατά μήκος της μηροβουβωνικής πτυχής. Όπως και σε άλλες επεμβάσεις δερμολιπεκτομών δεν έχει τόσο σημασία το μήκος της, όσο η ποιότητα της ουλής και το γεγονός ότι μπορεί να «κρυφτεί» σε φυσιολογικές πτυχές του σώματος. Στην περίπτωση της ανόρθωσης μηρών οι τομές κρύβονται από το εσώρουχο ή το μαγιό. Όταν βέβαια χρειάζεται εκτεταμένη αφαίρεση δέρματος και από έσω επιφάνεια, η τομή επεκτείνεται ως την περιοχή του γόνατος, πάλι βεβαίως με τη λογική της λιγότερο εμφανούς θέσης.

Η ανόρθωση μηρών σχεδιάστηκε για την διαχείριση του χαλαρού δέρματος στο άνω μέρος των μηρών ή και στην έσω επιφάνειά τους. Η περιοχή του γόνατος απέχει αρκετά από αυτές τις περιοχές, ώστε να επηρεάζεται ιδιαίτερα . Χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρατηρείται κάποιου βαθμού βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος, τα γόνατα δεν είναι η καθαυτή περιοχή που ωφελείται.

Η λιποαναρρόφηση θα αφαιρέσει περίσσεια λίπους, αλλά, όσο και αν το δέρμα έχει ελαστικότητα, χαλαρό δέρμα πριν την επέμβαση ίσως φαίνεται ακόμη πιο χαλαρό μετά από λιποαναρρόφηση μόνο. Σε περίπτωση που ο μηρός έχει περίσσεια όγκου, αλλά το δέρμα είναι αρκετά σφιχτό ίσως βοηθήσει μόνη της μια λιποαναρρόφηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανόρθωσης μηρών όμως το θέμα που διευθετείται είναι η περίσσεια δέρματος

Ο πόνος ή η ενόχληση είναι πάντα υποκειμενικά. Ο πόνος που γίνεται αντιληπτός μετά την επέμβαση είναι κυρίως στις πρώτες ημέρες κατά την όρθια θέση ή τη βάδιση και σχετίζεται κυρίως με την αίσθηση τραβήγματος, ειδικά στην έσω επιφάνεια των μηρών. Με ήπια παυσίπονα τις πρώτες ημέρες η αίσθηση αυτή είναι πολύ μικρή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται ήπιο οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή των μηρών (ειδικά αν συνδυαστικά έγινε και λιποαναρρόφηση). Μια πιεστική επίδεση βοηθάει για τις πρώτες ημέρες και τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τις 2-3 εβδομάδες. Η περιοχή της ουλής αρχικά είναι σκληρή, αλλά καθώς προχωρά η επούλωση τόσο η υφή όσο και η όψη της ουλής καλυτερεύουν. Οι περιοχές στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών αρχικά είναι μουδιασμένες και με την πάροδο των εβδομάδων επανέρχονται στα φυσιολογικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μετά τις 2 εβδομάδες. Η πλήρης επάνοδος σε τρέξιμο ή αθλητική δραστηριότητα συστήνεται στις 6 εβδομάδες. Ήπιο οίδημα στην περιοχή μπορεί παρόλα αυτά να παραμείνει για περισσότερο διάστημα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;