ΛΙΠΟΛΥΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η διαχείρηση της συσσώρευσης λίπους σε μικρές περιοχές του σώματος, μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια μη επεμβατικών, ενέσιμων θεραπειών μέσω της χρήσης εγκεκριμμένων ουσιών με λιπολυτική δράση.

Αν και η λιποαναρρόφηση και η διαδικασία της λιπογλυπτικής του σώματος είναι η κατεξοχήν επιλογή, εντούτοις υπάρχουν ήπιες περιπτώσεις περίσσειας επίμονου λίπους στις οποίες εφαρμόζουμε συνεδρίες ενέσιμης μεσοθεραπείας λιπόλυσης στο επίπεδο του υποδόριου λίπους.

Κύριο συστατικό των διαλυμάτων λιποδιάλυσης είναι το δεοξυχολικό οξύ ή ΑΤΧ-101, ουσία που έχει εγκριθεί για τη λιπολυτική της δράση από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων). Συνδυαστικά χρησιμοποιείται και η φωσφατιδυλοχολίνη, λιπολυτική ουσία που υπάρχει ήδη στο σώμα μας. Και τα δύο συστατικά δρουν στο λιποκύτταρο, διασπώντας την κυτταρική του μεμβράνη και με τον τρόπο αυτό διαλύεται και αποβάλλεται μέσω της μεταβολικής οδού από το σώμα.

Περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί η λιπόλυση είναι η κοιλιά και τα πλαϊνά της, η έξω επιφάνεια των μηρών, οι γλουτοί, ακόμα και περιοχές του γόνατος και της γαστροκνημίας. Απαιτούνται συνήθως 5-6 συνεδρίες ανά 3-4 εβδομάδες για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο εμφανίζεται σταδιακά μετά τις πρώτες εφαρμογές με ελάττωση όγκου και επίτευξη πιο αρμονικού περιγράμματος. Η χρήση του δεοξυχολικού οξέος έχει επιπλέον εγκριθεί και για την εφαρμογή στο πρόσωπο και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του «διπλοσάγονου».

Συνδυαστικά με τη λιποδιάλυση σε μια περιοχή, είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί και η συνοδός κυτταρίτιδα τόσο λόγω της απομάκρυνσης των λιποκυττάρων, όσο και μέσω της χρήσης επιπλέον ουσιών στα πιο επιφανειακά στρώματα. Οι αλλαγές που στοχεύουμε να επιτύχουμε είναι μικρές, ώστε το δέρμα τελικά δεν χάνει την ελαστικότητά του.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι επίπονη η διαδικασία;

Όπως σε όλες τις ενέσιμες θεραπείες, υπάρχει μια ήπια ευαισθησία κατά την εφαρμογή και τους πολλαπλούς νυγμούς. Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας με αναισθητική κρέμα, οι θερσπείες λιπόλυσης λόγω της σύστασης των ουσιών, μπορεί να συνοδεύονται από ήπιο πόνο και αίσθημα τσουξίματος κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Το αίσθημα αυτό βέβαια υποχωρεί άμεσα.

Αυτό εξαρτάται από την περιοχή του ενδιαφέροντος. Από λίγα λεπτά για το σαγόνι, μέχρι 20’-30’ για μεγαλύτερες περιοχές.

Μετά την θεραπεία υπάρχει ένα έντονο πρήξιμο στην περιοχή, το οποίο συνοδεύεται από ερυθρότητα και ευαισθησία. Η εικόνα αυτή μπορεί να παραμείνει για τις πρώτες ημέρες και σταδιακά υποχωρεί κάνοντας ορατά τα αποτελέσματα. Η χρήση της φωσφατιδυλοχολίνης μπορεί να συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες για το λόγο αυτό τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα για την ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνεδρία.

Τα αποτελέσματα της λιπόλυσης είναι μόνιμα, από τη στιγμή που η διαδικασία επεμβαίνει στο λιποκύτταρο και το καταστρέφει. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν αυξομειώσεις βάρους στο μέλλον που μπορεί να μεταβάλλουν το αποτέλεσμα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;