LIFTING ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιπτώσεις της βαρύτητας, η έκθεση στον ήλιο και το στρες της καθημερινότητας αφήνουν τα σημάδια τους και στο πρόσωπο. Το λίφτινγκ προσώπου (επιστημονικός όρος ρυτιδεκτομή) δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι να βελτιώσει τα σημάδια της, αφαιρώντας περιττό λίπος, τεντώνοντας υποκείμενους μύες και αναδιαμορφώνοντας ένα πιο νεανικό δέρμα στο πρόσωπο και τον λαιμό. Το λίφτινγκ μπορεί να γίνει μόνο του ή δε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ στο μέτωπο, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική ή λιπομεταφορά.

Καλύτεροι υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες με βαθιές ρινοπαρειακές αύλακες, γραμμή της κάτω γνάθου που χαλαρώνει, ενώ γύρω από το λαιμό  και στο πηγούνι εμφανίζονται πτυχές και συσσώρευση λίπους. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας 40-60 ετών, αλλά μπορεί να γίνει και σε άτομα μέχρι 70 ετών με ελαστικότητα δέρματος και  δυνατή δομή οστών.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να γίνει με μέθη και τοπική αναισθησία, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης.

Ανάλογα με το βαθμό των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν, σχεδιάζεται το κλασσικό ολικό λίφτιγκ, το μίνι λίφτιγκ ή το λίφτιγκ λαιμού (necklift).

 Στο κλασσικό λίφτιγκ η τομή ξεκινά από τους κροτάφους, μέσα στο τριχωτό της κεφαλής, συνεχίζει μπροστά από το αυτί και καταλήγει πίσω από το αυτί στο τρίχωτο της κεφαλής στο πίσω μέρος του κρανίου. Το λίπος από πρόσωπο και λαιμό αφαιρείται ή επανατοποθετείται και οι υποκείμενοι ιστοί (βαθύτερες στοιβάδες δέρματος και μύες) ανορθώνονται και στηρίζονται σε υψηλότερη θέση. Το δέρμα επίσης ανορθώνεται στο νέο περίγραμμα και αφαιρείται η περίσσεια του. Μία δεύτερη τομή κάτω από το πηγούνι γίνεται επιπλέον, στις περιπτώσεις αρκετά χαλαρού λαιμού. Οι τομές κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα και πιεστική επίδεση.

Εναλλακτικά, στο μίνι λίφτιγκ οι τομές είναι μικρότερες και συνήθως περιορίζονται γύρω από το αυτί. Το μίνι λίφτιγκ αποτελεί μία επιλογή για ασθενείς με μικρή χαλάρωση του δέρματος, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφατικά, όσο σε ένα ολικό λίφτ. Το MACS lift είναι μία μοντέρνα και λιγότερο επεμβατική τεχνική, που με μικρής έκτασης τομές, όπως και στο μίνι λιφτ, αλλά με ανόρθωση των ιστών στο μέσο τριτημόριο του προσώπου προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε πρόσωπα με αυξημένες ανάγκες.

Με το necklift, διευθετείται ο χαλαρός λαιμός, η περίσσεια δέρματος και ιστού στην περιοχή εκατέρωθεν του στόματος και στην κάτω γνάθο, καθώς και η συγκέντρωση λίπους κάτω από το πηγούνι. Η τομή είναι σαφώς μικρότερη από ενός κλασσικού λίφτιγκ, γύρω από το αυτί και προς τα πίσω στο τριχωτό του αυχένα.

  ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  Οι τομές φαίνονται μετά από ένα λίφτιγκ;

  Οι τομές κλείνουν με λεπτά απορροφήσιμα ράμματα και ενδοδερμικές ραφές, ώστε να μένει πίσω μία λεπτή και με τον καιρό ανεπαίσθητη ουλή. Παρόλα αυτά, ακόμα και στο ολικό λίφτιγκ που οι τομές είναι οι πιο εκτεταμμένες, αυτές είτε κρύβονται μέσα στο τριχωτό της κεφαλής, είτε συμπίπτουν με φυσιολογικές πτυχές και περίγραμμα του προσώπου και του αυτιού. Πρακτικά λοιπόν, και με μία φυσιολογική επούλωση με τον καιρό, οι τομές είναι αδιόρατες.

  Όλες οι χειρουργικές επεμβασεις έχουν καποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου. Όταν το λίφτιγκ πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες. Παρόλα αυτά όλοι είμαστε διαφορετικοί σε ανατομία, αντιδράσεις και ικανότητες ανάρρωσης, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ 100% προβλέψιμο. Στις επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν αιμάτωμα, τραυματισμός νεύρων – συνήθως προσωρινός- λοίμωξη ή αντίδραση στην αναισθησία. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών ή μη ικανοποιητικής επούλωσης.

  Ο/η ασθενής επιστρέφει σπίτι του την επόμενη μέρα έχοντας πιεστική επίδεση στο πρόσωπο και το λαιμό για τις πρώτες 5 ημέρες. Μέχρι την επανεξέταση από τον χειρουργό, συστήνεται η αποφυγή περιττών κινήσεων και πίεσης. Οι εκχυμώσεις και το οίδημα υποχωρούν σε 7-10 ημέρες. Ήπιο πρήξιμο μπορεί όμως να παραμείνει για μερικές εβδομάδες. Οι ασθενείς γενικώς νιώθουν άνετα να επιστρέψουν στη φυσιολογική δραστηριότητα μετά από 2 εβδομάδες. Μετά από 6 εβδομάδες επιτρέπεται η έντονη σωματική άσκηση και γενικά οποιοσδήποτε περιορισμός.

  Το τελικό αποτέλεσμα ενός λίφτιγκ προσώπου προσφέρει στο άτομο την αίσθηση ενός πιο νεανικού και ξεκούραστου προσώπου. Η φρεσκάδα του προσώπου συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης. Από την άλλη, οι επεμβάσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης - ούτε όμως σταματούν και το χρόνο. Το πρόσωπο συνεχίζει να «μεγαλώνει», οπότε υπάρχει πιθανότητα επανεπέμβασης μετά από 5–10 χρόνια. Σίγουρα πάντως και αρκετά χρόνια αργότερα η όψη ενός προσώπου με λίφτιγκ έιναι καλύτερη από το αν δεν είχε υποβληθεί ποτέ στην επέμβαση.

  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;