ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Η υπερτροφία του μαζικού αδένα που αποτυπώνεται ως διόγκωση του στήθους σε αγόρια και άνδρες, αποτελεί μια καλοήθη κατάσταση με ποικίλη αιτιολογία. Πολλές φορές βέβαια η αύξηση του μεγέθους του μαστού οφείλεται σε υπερπλασία του λιπώδους ιστού από μόνου του ή πιο συχνά σε συνδυασμό περίσσειας λίπους και μαζικού αδένα. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί αισθητικά προβλήματα με προεκτάσεις στην ψυχική ισορροπία ενός εφήβου ή ώριμου άνδρα.

Η αναγνώριση των αιτιών της γυναικομαστίας σε ένα άτομο και του τύπου της, είναι θεμελιώδης ως προς την περαιτέρω αντιμετώπισή της. Η υπερπλασία του μαζικού αδένα οφείλεται γενικώς στην  επίδραση οιστρογόνων. Αυτή συμβαίνει σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών, στην εφηβεία (παροδική), λόγω παχυσαρκίας, σε μεγάλη ηλικία, ενώ  κάποια φάρμακα και τα στεροειδή επίσης ενοχοποιούνται. Τέλος, γενετικά σύνδρομα ή παθήσεις ήπατος και νεφρών σχετίζονται με την εμφάνιση της γυναικομαστίας.

Υποψήφιοι λοιπόν για επέμβαση είναι άνδρες ή νεαρότερα αγόρια στους οποίους η γυναικομαστία παραμένει σταθερή για χρόνια ή έχοντας ελεγχθεί δεν προκύπτει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, που θα έπρεπε να διορθωθεί πρώτα.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Συνήθως επιλέγεται συνδυασμός παρεμβάσεων, λιποαναρρόφηση και/ή αφαίρεση μαζικού αδένα. Στις περιπτώσεις που υπάρχει μόνο διογκωμένος αδένας, αφαιρείται χειρουργικά, μέσω μικρής τομής γύρω από τη θηλαία άλω. Τις περισσότερες φορές βέβαια συνυπάρχει λίπος, οπότε συμπληρωματικά χρησιμοποιείται λιποαναρρόφηση για επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος. Η λιποαναρρόφηση από μόνη της μπορεί  να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις «ψευδογυναικομαστίας», δηλαδή μόνο με περίσσεια λίπους. Σε μεγάλου βαθμού γυναικομαστία χρειάζεται να αφαιρεθεί και κάποιου βαθμού περίσσειας δέρματος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορεί να εμφανιστεί και σε μωρά;

Τα βρέφη είναι δυνατό να εμφανίσουν κάποιο βαθμό γυναικομαστίας, λόγω των οιστρογόνων της μητέρας που κυκλοφορούν μέσω του πλακούντα. Είναι όμως μια εντελώς παροδική κατάσταση που αποκαθίσταται από μόνη της.

Περίπου το 40% των εφήβων μεταξύ 12-16 ετών παρατηρούν αύξηση του ενός ή και των δύο μαστών ανομοιόμορφα με το υπόλοιπο σώμα. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές του ορμονολογικού τους προφίλ που φυσιολογικά συμβαίνει σε αυτή την ηλικία. Συνήθως το στήθος επανέρχεται σε πιο επίπεδη μορφή μετά από κάποιους μήνες ή 2-3 χρόνια, όταν σταθεροποιηθούν τα επίπεδα των ορμονών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οποιαδήποτε επέμβαση δεν γίνεται πριν την ηλικία των 18, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η φάση της εφηβείας.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες ( συνήθως στην 5η δεκαετία) διαμορφώνονται δύο καταστάσεις: πρώτον πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης και δεύτερον σταδιακή αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους που παράγει οιστρογόνα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη γυναικομαστίας σε μεγάλες ηλικίες.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα μπορεί να είναι πολύ σύντομη, μετά από μερικές μέρες, καθώς οι τομές είναι μικρές και ο πόνος ελεγχόμενος με ήπια παυσίπονα. Η μόνη υποχρέωση για τις 3 -4 εβδομάδες είναι η χρήση πιεστικού γιλέκου, εύκολα προσαρμόσιμου κάτω από τα ρούχα.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα αποφεύγεται για τον πρώτο μήνα. Ο πόνος ή το οίδημα είναι καταστάσεις που εντείνονται με την πρόωρη και έντονη κινητοποίηση.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;