ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΛΟΥΤΩΝ (BRAZILIAN BUTT LIFT, BBL)

Μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις -στην εποχή των social media- είναι η ανόρθωση γλουτών ή κοινώς BBL, η οποία σχετίζεται με την αύξηση του όγκου και τη σμίλευση του περιγράμματος των γλουτών.

Ακόμα και σε ένα καλλίγραμμο ή γυμνασμένο σώμα η βαρύτητα και η χαλάρωση του δέρματος μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της περιοχής των γλουτών, ενώ τα νέα πρότυπα συμβαδίζουν με όλο και μεγαλύτερους όγκους.

Η λιπογλυπτική, με την αφαίρεση ανεπιθύμητου λίπους από περιοχές και την μεταφορά του σε άλλες (λιπομεταφορά), έχει δώσει νέα ώθηση στην επέμβαση ανόρθωσης γλουτών. Η δυνατότητα τοποθέτησης ειδικών ενθεμάτων σιλικόνης, αν και εφαρμόζεται ακόμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι δεν αποτελεί  την πρώτη επιλογή.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Το πρώτο στάδιο της επέμβασης είναι η αφαίρεση λίπους με τις σύγχρονες τεχνικές λιποαναρρόφησης, από περιοχές με περίσσεια λίπους μετά από εξατομικευμένο προεγχειρητικό σχεδιασμό. Το λίπος που συλλέγεται, μετά από επεξεργασία του, επανατοποθετείται στην περιοχή των γλουτών με τη βοήθεια λεπτής κάνουλας. Η έγχυση του λίπους γίνεται μέσω μικρών οπών στο δέρμα, ώστε στο τέλος να μην υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι ή ουλή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι ασφαλής η επέμβαση; Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Το BBL είναι πολύ ασφαλής επέμβαση και μάλιστα αρκετά δημοφιλής. Όπως σε κάθε είδους επέμβαση υπάρχουν επιπλοκές, με πιο σοβαρή την πνευμονική ή τη λιπώδη εμβολή οι οποίες όμως είναι πολύ σπάνιες. Εκχυμώσεις, οίδημα, και ευαισθησία μετά την επέμβαση είναι πιο συχνά συμβάματα, αλλά παροδικά. Η πιθανότητα φλεγμονής, ασυμμετρίας, απορρόφησης ποσοστού λίπους και επανεπέμβασης πρέπει πάντα να εξηγούνται στον ασθενή κατά την ενημέρωσή του.

Η κύρια ένδειξη για τον τρόπο ανόρθωσης γλουτών είναι η ποσότητα λίπους που υπάρχει στο σώμα και που μπορεί εν δυνάμει να χρησιμοποιηθεί. Όταν υπάρχουν περιοχές με περίσσεια λίπους, όπως η μέση, η κοιλιά, οι μηροί, τότε η βελτίωση των περιοχών αυτών συνδυαστικά με την ανόρθωση γλουτών αποτελεί και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου σε σχέση με τη χρήση ενθεμάτων. Το BBL σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση αυτόλογων ιστών και όχι ξένου σώματος, ενώ σημαντική είναι και η απουσία ουλών.

Τα λιποκύτταρα που μεταφέρονται στους γλουτούς και ενσωματώνονται παραμένουν για πολλά χρόνια. Αν και εξαρτάται από την τεχνική που ακολουθείται, ένα ποσοστό του λίπους που μεταφέρεται θα απορροφηθεί με τον καιρό. Για το λόγο αυτό μπορεί αρχικά να γίνει μια υπερδιόρθωση ή εξηγείται στην ασθενή η πιθανότητα συμπληρωματικής επέμβασης.

Όταν παίρνουμε βάρος, τα λιποκύτταρα γενικότερα στο σώμα μας αυξάνουν σε όγκο, κάτι που μπορεί να συμβεί και με τα λιποκύτταρα που υπάρχουν στους γλουτούς μετά το BBL. Αυτή η κατανομή των επιπλέον κιλών δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σταθερό το σωματικό βάρος μετά την επέμβαση, για τη σταθερότητα και των αποτελεσμάτων.

Η ασθενής μετά από μία εβδομάδα μπορεί να επιστρέψει σταδιακά στις καθημερινές της συνήθειες. Τις πρώτες εβδομάδες βέβαια αποφεύγει να κάθεται με το βάρος στους γλουτούς, αντ’ αυτού ρίχνει το βάρος στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών ή χρησιμοποιεί ειδικό μαξιλάρι. Οι εκχυμώσεις και τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά, αν και η αίσθηση της πίεσης στην περιοχή μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;