ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στο βλέμμα ενός ανθρώπου αντικατοπτρίζεται η διάθεση και το συναίσθημα, το πέρασμα του χρόνου ομως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση των βλεφάρων. Η χαλάρωση του δέρματος και η περίσσεια λίπους και δέρματος στην περιοχή δημιουργούν την όψη του κουρασμένου προσώπου.

Η βλεφαροπλαστική συγκαταλέγεται στις 3 δημοφιλέστερες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, μιας και απασχολεί άνδρες και γυναίκες ήδη και πριν την ηλικία των 40 ετών.Στόχος της επέμβασης είναι να ανανεώσει τόσο το άνω, όσο και το κάτω βλέφαρο ώστε προσφέροντας ένα πιο ανοιχτό βλέμμα, να φανεί νεανικότερο και το υπόλοιπο πρόσωπο. Σε ορισμένους ασθενείς θα βελτιώσει την περιφερική όραση που επηρεάζεται από το περιττό δέρμα που κρέμεται στα άνω βλέφαρα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Στην περίπτωση ταυτόχρονα άνω και κάτω βλεφαροπλαστικής κάποιες φορές μπορεί να επιλεγεί και μέθη ή γενικη αναισθησία. Στο άνω βλέφαρο έχουμε να διαχειριστουμε την περίσσεια δέρματος που προκαλεί το αίσθημα του βάρους που “κλείνει το μάτι”. Σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει και αποδυνάμωση των μυών . Η περίσσεια δέρματος (μαζί με υποκείμενο λίπος ή χαλαρό μυ κατά περίπτωση), αφαιρείται με μια τομή που συμπίπτει με τη φυσιολογική βλεφαρικη πτυχή, ώστε μετά από λίγο καιρό να είναι αδιόρατη.

 Το κάτω βλέφαρο παρουσιάζει περίσσεια δέρματος που μπορεί να συνδυάζεται και με προβολή λίπους, δημιουργώντας την ενοχλητική εικόνα “σακούλας". Με τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες αφαιρείται περιττό λίπος ή με τις σύγχρονες τεχνικές επαναχρησιμοποιείται για να ομαλοποιηθεί η περιοχή του κάτω βλέφαρου. Εν συνεχεία εκτιμάται η χαλάρωση του δέρματος το οποίο συναφαιρείται για να προκύψει λεία και σταθερή η περιοχή. Αν υπάρχει λίπος στα κάτω βλέφαρο, αλλά δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί δέρμα, πραγματοποιείται η βλεφαροπλαστική δια του επιπεφυκώτα, δηλαδή με τομή μέσα από το κάτω βλέφαρο (χωρίς ορατή ουλή). Συνήθως γίνεται σε νεότερα άτομα με παχύ και πιο ελαστικό δέρμα.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και τί κάνω μετά;

Η επέμβαση για το άνω βλέφαρο διαρκεί περίπου 1 ώρα ,ενώ αν συνδυαστεί άνω και κάτω βλεφαροπλαστική μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2,5 ώρες. Ψυχρά επιθέματα για να μειωθεί το οίδημα και οι εκχυμώσεις για τις πρώτες 2 ημέρες καθώς και το κεφάλι ψηλά. Η αίσθηση ότι το βλέφαρο είναι τεντωμένο και πονάει καθώς υποχωρεί η αναισθησία είναι φυσιολογική και ήπια, απόλυτα ελεγχόμενη με απλά παυσίπονα.
Διάβασμα ή τηλεόραση συστήνεται μετά τις 3 ημέρες. Οι φακοί επαφής δεν επιτρέπονται για 2-3 εβδομάδες. Οι περισσότεροι επιστρέφουν στην εργασία τους και στην κοινωνική τους δραστηριότητα σε 7-10 ημέρες. Έντονη δραστηριότητα και γυμναστική αποφεύγονται για τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Οι εκχυμώσεις (μελανιές) είναι μάλλον ο κανόνας σε αυτού του είδους την επέμβαση και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Φθάνουν στο μέγιστο στις πρώτες 36 ώρες και υποχωρούν σημαντικά μετά την πρώτη εβδομάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικό μέικ απ, και απαραίτητα γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

Ουλές είναι απόρροια κάθε χειρουργικής επέμβασης. Οι τομές τοποθετούνται μέσα σε φυσιολογικές πτυχές των άνω και κάτω βλεφάρων και μόλις που γίνονται ορατές μετά από μερικούς μήνες. Από την άλλη, τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης, η πιο φρέσκια και νεανική όψη, διαρκούν για χρόνια. Για πολλούς, αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.
Η βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να εξαφανίσει τις ρυτίδες γνωστές ως «πόδι της χήνας" στο πλάι του οφθαλμού ή να ανυψώσει το πεσμένο φρύδι. Υπάρχουν άλλες επεμβάσεις που επιτυγχάνουν αυτούς τους σκοπούς, πολλές φορές και συνδυαστικά, όπως λίφτινγκ προσώπου ή μετωπιαίο λίφτινγκ. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να βελτιωθούν εάν σχετίζονται με μεγάλες σακούλες, αλλά τις περισσότερες φορές η σκούρα όψη του δέρματος στα κάτω βλέφαρο παραμένει.

Τα ξανθελάσματα είναι κιτρινωπές πλάκες λίπους που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα των βλεφάρων. Η αφαίρεσή τους μπορεί να συνδυαστεί και σε μια βλεφαροπλαστική όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αφαιρεθούν μόνο αυτά χωρίς άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να εμφανιστούν πάλι αν υπάρχει προδιάθεση.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;