ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Αποτελεί την πιο συνυφασμένη με την αισθητική Πλαστική Χειρουργική επέμβαση. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται περιττό λίπος από συγκεκριμένες περιοχές, που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους. Τέτοιες περιοχές είναι στο πρόσωπο (πηγούνι, λαιμός), στους βραχίονες, στην κοιλιά, στη μέση, στους μηρούς, ακόμη και στα γόνατα ή στο στήθος στους άνδρες.

Η εξέλιξη σήμερα στις τεχνικές και στα τεχνολογικά μέσα είναι μεγάλη, καθώς παραδοσιακοί τρόποι όπως η απλή αναρρόφηση έχουν αναβαθμιστεί με τη χρήση υπερήχων (UAL - VASER©) , laser (LAL) ή παλλόμενης λιποαναρρόφησης (PAL - VIBRO©), ώστε σε επιλεγμένους ασθενείς να έχουμε ακριβέστερα αποτελέσματα και ταχύτερη ανάρρωση.

Η φιλοσοφία της επέμβασης είναι αφενός να βελτιωθεί το περίγραμμα περιοχών με επίμονες εναποθέσεις λίπους και να μειωθεί ο όγκος τους (λιπογλυπτική), αφετέρου συνδυαστικά να χρησιμοποιηθεί το λίπος αυτό σε άλλες περιοχές, όπως το πρόσωπο, το στήθος ή οι γλουτοί (λιπομεταφορά).

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Παρόλο που θεωρείται μικρής βαρύτητας επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές. Η μέθοδος της αναισθησίας που θα επιλεγεί, εξαρτάται από την έκταση των περιοχών και τον όγκο λίπους που χρειάζεται αν αφαιρεθεί. Η τεχνική που χρησιμοποιούμε είναι η τεχνική διόγκωσης (tumescent), κατά την οποία στις σχεδιασμένες περιοχές εγχύουμε μεγάλη ποσότητα υγρού με αναισθητικό και αγγειοσυσπαστικό παράγοντα. Εν συνεχεία, με τη βοήθεια της UAL ή VIBRO©, ρευστοποιείται το λίπος και αναρροφείται.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είμαι καλός υποψήφιος για λιποαναρρόφηση;

Η επέμβαση προτείνεται για υγιή άτομα φυσιολογικού βάρους, με ελαστικό δέρμα που έχουν όμως περιττό λίπος σε κάποιες περιοχές. Στις γυναίκες τέτοιες περιοχές είναι η κοιλιά, οι μηροί, τα πλάγια της μέσης, ο λαιμός, ενώ στους άνδρες η κοιλιά, οι μηροί αλλά και το στήθος. Δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, ούτε αντικαθιστά τη δίαιτα και την άσκηση. Μεγαλύτερης ηλικίας άτομα μπορεί να έχουν μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και να μην επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με ένα νεότερο ασθενή με σφριγηλό δέρμα.

Τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, η επέμβαση είναι ασφαλής, και μάλιστα μικρής βαρύτητας αφού μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία και το άτομο να επιστρέψει σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Αν οι περιοχές που επεμβαίνουμε είναι εκτεταμένες και η αφαιρούμενη ποσότητα λίπους είναι πολύ μεγάλη, τροποποιείται ανάλογα η επέμβαση και η παρακολούθηση. Οι επιπλοκές μιας λιποαναρρόφησης σχετίζονται με την παρουσία οιδήματος και εκχυμώσεων, ενώ σπανιότατα αναφέρεται πιθανότητα θρόμβωσης ή εμβολής και υπερευαισθησία στην αναισθησία (ξυλοκαΐνη). Απώτερες επιπλοκές σχετίζονται με ασυμμετρίες ή παροδικά μουδιάσματα.

Όταν υπάρχει χαλάρωση δέρματος, το οποίο σημαίνει και περίσσεια δέρματος στην περιοχή, η λιποαναρρόφηση από μόνη της ίσως δεν είναι αρκετή. Αφαιρώντας μόνο το ανεπιθύμητο λίπος, το δέρμα από μόνο του δε μπορεί να επανέρθει στο νέο επιθυμητό περίγραμμα. Οπότε στην περίπτωση αυτή χρειάζεται συνδυαστικά και επέμβαση δερμολιπεκτομής (πχ mini κοιλιοπλαστική) μαζί με τη λιποαναρρόφηση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για άλλες περιοχές με τέτοιες ιδιαιτερότητες όπως ο λαιμός, οι βραχίονες, οι μηροί ή η περιοχή του γόνατος.

Μετά από μια λιποαναρρόφηση, υπάρχει στην περιοχή αρκετό οίδημα που υποχωρεί σταδιακά. Η χρήση πιεστικού ενδύματος συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του οιδήματος και βοηθάει στην εμφάνιση εκχυμώσεων. Κυρίως όμως βοηθάει το δέρμα να ακολουθήσει τις νέες γραμμές του σώματος συμβάλλοντας στην μεγιστοποίηση ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος. Ανάλογα με την περιοχή και την έκταση της λιποαναρρόφησης ο κορσές συστήνεται για 2-4 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται σταδιακά μέχρι τους 3-6 μήνες.

Η κρυολιπόλυση είναι μία μη επεμβατική μέθοδος διαχείρησης και καταστροφής λίπους από μια περιοχή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε καλά επιλεγμένα άτομα, με καλή ποιότητα δέρματος και ήπιο περιοχικό πρόβλημα, ώστε να είναι αποτελεσματική. Η λιποαναρρόφηση έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την έκταση περιοχών και αποτελεσματικότητα ως προς τον όγκο λίπους που αφαιρεί και την επίτευξη αρμονικών αναλογιών.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;