ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP

Η θεραπεία PRP αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή μεσοθεραπείας, με πολλές εφαρμογές στην αισθητική αλλά και επανορθωτική ιατρική. Ο όρος προέρχεται από το Platelet Rich Plasma, το οποίο σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι αυτόλογη θεραπεία, δηλαδή το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό του ατόμου το οποίο υποβάλλεται σε αυτήν. Στόχος του PRP είναι να δώσει μια επιπλέον ώθηση στο δέρμα και να του ενισχύσει την λάμψη και την σφριγηλότητά του.

Λαμβάνοντας μια μικρή (10-20 ml) ποσότητα αίματος από τον ασθενή και υποβάλλοντάς το σε φυγοκέντρηση, μπορούμε να απομονώσουμε το πλάσμα στο οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο μεγάλο ποσοστό αιμοπεταλίων. Το αιμοπετάλια όταν εισέλθουν στο δέρμα απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναγέννηση των ιστών και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Τη δράση αυτή την εκμεταλλευόμαστε, ώστε να προσδώσουμε φρεσκάδα σε ένα φωτογηρασμένο δέρμα , ή να τονώσουμε το λεπτό δέρμα του λαιμού, των χεριών ή της περιοχής του ντεκολτέ.

Το PRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά και με άλλες τεχνικές, όπως το microneedling ή τη θεραπεία με fractional laser, βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Η χρήση PRP επεκτείνεται και στην επανορθωτική ιατρική , με αποδεδειγμένη συμβολή στην επούλωση τραυμάτων. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν επίσης την ευεργετική δράση της θεραπείας για την εξομάλυνση παλαιών και φρέσκων ουλών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χρησιμοποιείται και σε άλλες ειδικότητες, όπως στην ορθοπεδική, για την ταχύτερη αποκατάσταση τραυματισμών.

Μια πιο εξειδικευμένη εφαρμογή της αυτόλογης θεραπείας PRP είναι για την ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής και πρόληψη της τριχόπτωσης. Οι αυξητικοί παράγοντες, όταν εισέλθουν στο δέρμα της κεφαλής με τη διαδικασία της ενέσιμης μεσοθεραπείας, προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης και άμεση ενίσχυση του θύλακα της τρίχας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι ασφαλής η θεραπεία με PRP;

Το πλάσμα προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μετά από συγκεκριμμένη διαδικασία. Είναι δηλαδή μια αυτόλογη θεραπεία, εννοώντας ότι δεν χρησιμοποιούνται ξένα υλικά ή χημικές ουσίες. Αυτό κάνει τη θεραπεία απόλυτα ασφαλή, χωρίς πιθανότητα αλληλεπιδράσεων , αλλεργικών αντιδράσεων ή ανεπιθύμητων ενεργειών.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα αναφέρουν τη διενέργεια 3 συνεδριών με μεσοδιάστημα ενός μηνός για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Από εκεί και πέρα μια συνεδρία συντήρησης προτείνεται ανά 6 μήνες ή και συνδυασμός PRP με άλλες θεραπείες (Dermapen, laser)

Το PRP χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα στις περιπτώσεις διαταραχών της τριχοφυΐας, είτε αυτή είναι ανδρογενετική αλωπεκία, είτε σε παθολογικές καταστάσεις γυροειδούς αλωπεκίας θεραπευτικά. Η δράση του PRP στον θύλακα της τρίχας συμβάλλει στην ενδυνάμωσή του με αποτέλεσμα η τρίχα να είναι πιο δυνατή και να συνεχίζει το φυσιολογικό κύκλο της. θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίζουμε ότι το PRP είναι μια μέθοδος συντήρησης και ενίσχυσης της υφιστάμενης τριχοφυΐας. Περιοχές που οι τρίχες έχουν χαθεί δεν μπορεί να επανέλθουν με τη μέθοδο αυτή, όσο και αν ψευδώς και ανεύθυνα προβάλλεται κάτι τέτοιο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;