BOTOX / DYSPORT

Το Botox, όπως επικράτησε να αναφέρεται γενικότερα η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη, αποτελεί την πιο διαδεδομένη  μη επεμβατική θεραπεία της Πλαστική Χειρουργικής στον τομέα της αντιγήρανσης.

Ρυτίδες έκφρασης εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του προσώπου λόγω της σύσπασης των μυών και για το λόγο αυτό δεν είναι μόνιμες, αλλά με το χρόνο μπορούν να εγκαθίστανται πιο έντονα. Οι κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο όταν συνοφρυώνουμε, οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο όταν ανασηκώνουμε τα φρύδια στην έκπληξη, οι απαλές γραμμές στην έξω γωνία του ματιού όταν γελάμε (πόδι της χήνας) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ευθύνεται για την προσωρινή παράλυση μυών, μέσω αποκλεισμού του νευρικού ερεθίσματος στην νευρομυική σύναψη. Τα διάφορα σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης (με γνωστότερα το Botox και τo Dysport) όταν εγχέονται σε ένα μυ σταματούν τη σύσπασή του – άρα και τη συνοδό ρυτίδωση του υπερκείμενου δέρματος.

Θεραπεία με Botox μπορεί να γίνει και σε άλλα σημεία στο πρόσωπο, όπως στα πλάγια της ρινός (bunny lines), στο άνω χείλος για τις κάθετες ρυτίδες «του καπνιστή», στη γωνία του στόματος ή ακόμα και στο λαιμό όταν εμφανίζονται έντονα οι χορδές κατά τη σύσπαση των μυών του τραχήλου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Botox δεν αποτελεί την πρώτη λύση για τη θεραπεία των στατικών ρυτίδων, μόνιμων και ενδεχομένως έντονων, που έχουν εγκατασταθεί με το πέρασμα του χρόνου - αν και η χρήση Botox μπορεί να τις απαλύνει συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες.

Επιπλέον, το Botox έχει εφαρμογή στην καταπολέμηση της υπεριδρωσίας, την ενοχλητική παραγωγή ιδρώτα στην περιοχή της μασχάλης, των παλαμών και των πελμάτων, ενώ έχει τεκμηριωθεί και η συμβολή του στην ύφεση επεισοδίων ημικρανίας.

Η ενέσιμη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι μια απλή, ανώδυνη θεραπεία για άνδρες και γυναίκες, που γίνεται στο ιατρείο.  Διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και το άτομο επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά του, δεν είναι τυχαίο που οι θεραπείες αυτές αναφέρονται  συχνά και ως lunch brake therapies για να καταδειχθεί πόσο εύκολα γίνονται ανεκτές.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές το Botox;

Η πρώτη έγκριση της βοτουλινικής τοξίνης, την δεκαετία του ΄90, ήταν για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, σπαστικότητας, ραιβόκρανου κτλ., ενώ η χρήση του στην αισθητική ιατρική είναι εγκεκριμένη επίσης και μάλιστα αρκετά αργότερα. Αποτελεί λοιπόν ένα μακροχρόνια δοκιμασμένο υλικό, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Η δράση του Botox σχετίζεται με την δύναμη και την κινητικότητα των μυών του προσώπου που διαφέρει στον καθένα. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στη διάρκεια δράσης του από άτομο σε άτομο και είναι από 4 έως 6 μήνες.

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης προϋποθέτει άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και όταν γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, είναι απόλυτα ασφαλές ως προς τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε. Η δράση του δεν είναι μόνιμη, διαρκεί κάποιους μήνες, οπότε το πρόσωπο επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά από αυτό το διάστημα. Ακόμη και τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρονται (ασυμμετρίες ή βλεφαρόσπασμος) είναι εντελώς παροδικά ή και μπορούν άμεσα να διορθωθούν.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το Botox προκαλεί μια παροδική παράλυση των μυών, οι οποίοι επιστρέφουν στη ίδια, φυσιολογική τους κινητικότητα με το πέρας της δράσης της τοξίνης. Είναι φυσιολογικό όταν συνηθίζουμε σε μια βελτιωμένη εικόνα του προσώπου, η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση να φαίνεται πολύ διαφορετική.

Η εμφάνιση λεπτών γραμμών ή ρυτίδων έκφρασης διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν σχετίζονται άμεσα με την ηλικία όσο με την ελαστικότητα και την ποιότητα του δέρματος. Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για αναζωογόνηση των χαρακτηριστικών του προσώπου μπορεί να γίνει και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών.

Με το Botox σταματά η συνεχής ρυτίδωση του δέρματος που γίνεται καθημερινά με τις εκφράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου οι ρυτίδες αυτές να είναι λιγότερο έντονες απ’ ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε η δράση της τοξίνης. Υπ’ αυτή την έννοια, το Botox στη μακροχρόνια χρήση του συντηρεί ένα πρόσωπο και καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;